Over Spierings

Spierings Opleidingen

Joeke Spierings (1964) is staatsgediplomeerd docente voor cursussen die zowel overdag als ’s avonds gegeven kunnen worden. Reeds op 19-jarige leeftijd is Joeke begonnen met het lesgeven, zowel in het regulier onderwijs (LBO en MBO) als in het particulier onderwijs.

Op jonge leeftijd behaalde zij de staatsdiploma’s Stenografie en Machineschrijven. Daarnaast en daarna heeft zij diverse applicatiecursussen en docentenopleidingen gevolgd, waardoor ze haar vakgebied kon uitbreiden met Nederlands (2e graads), Nederlands voor anderstaligen (NT2), Notuleren en Secretariaatspraktijk.

De liefde voor het lesgeven is Joeke destijds met de paplepel ingegoten door haar moeder, Jo Spierings-Stuifbergen, oprichtster van Dompvloet Opleidingen te Heiloo. Daar heeft ze 25 jaar de cursussen machineschrijven (later computertypen), stenografie, tekstverwerken, notuleren en zakelijke correspondentie Nederlands verzorgd.

‘Op mijn 19e had ik mijn eerste echte onderwijsbaan op Texel(!). Ik was nog bezig met de lerarenopleiding en op Texel was geen bevoegde docent te vinden. De directeur keek wel vreemd op toen ik kwam solliciteren. Zo jong en dan lesgeven aan 15- en 16-jarigen. Hij ging de uitdaging aan en ik heb daar vier jaar met veel plezier machineschrijven (nog op de ouderwetse schrijfmachine) en Nederlands gegeven. Daarna volgde sg De Die in Heemskerk en het Cornelis Drebbel College (later het Horizoncollege) in Alkmaar en Hoorn. Naast zakelijk Nederlands, typevaardigheid en tekstverwerken verzorgde ik daar ook de lessen secretariaatspraktijk.

Ik werk graag op locatie. Voor specifieke (korte) cursussen op het secretariële vlak word ik benaderd door bedrijven en instellingen. Het is dan een extra service als ik op de werkplek de lessen kan verzorgen: geen reistijd en -kosten voor de cursisten. De lessen vinden onder of direct na werktijd plaats.’

Joeke is onder meer actief als bestuurslid in de Vereniging voor Leraren (VSLM), nu het Centraal Bureau Typevaardigheid. Sinds november 2018 is zij voorzitter van het CBT en van de examencommissie. Ook was ze lange tijd voorzitter van de wedstrijdcommissie typen/steno van Interinfo, die de NK typen/tekstverwerken organiseert (www.nk-typen.nl). In 1993 heeft ze zelf aan de WK in Istanbul meegedaan.

Begin 2014 is het boek ‘Het toetsenbord de baas’ van haar hand verschenen. Het is een studieboek voor (toekomstige) docenten typevaardigheid. Dit boek kan besteld worden bij uitgeverij Instruct.

Nu typevaardigheid op de basisschool zo in zwang is, is het een logische keuze om haar pijlen daarop te richten. Spierings verzorgt cursussen typen/tekstverwerken op scholen in Heiloo (Radboudschool, Zuidwester, Elckerlyc, Willibrordschool), Limmen (De Kerkuil), Akersloot (De Brug), Den Haag (Annie M.G. Schmidtschool) en Almere (Syncope). Door de lessen op school aan te bieden, kan het lesgeld laag blijven. Het gemak voor de leerlingen en ook voor de ouders is groot: gewoon fijn op de eigen school de lessen volgen. Spierings komt naar je toe!

Foto Joeke
staatsdiploma ms